Değerli araç sahipleri,
Boya koruma, pasta/cila, polisaj, Seramik Kaplama vs. vs. gibi kavramlar mutlaka ya bir sohbet esnasında veya internet’te mutlaka karşınıza çıkmış ve bir şekilde merakınızı uyandırmıştır. Herkesler birşeyler yazıyor, birşeyler anlatıyor, fakat kime nasıl inanacağız?
“Elin oğlundan eksik yanım mı var” dedim ve bende bu konuda bir kaç cümle sarf etmek istedim.
Boyakoruma! İsminden de anlaşılacağı gibi, Boyalı herhangi bir yüzeyi korumak için yapılan işlem veya ürüne verilen ad’dır. Peki işlem içeriği nedir? Cevap: Boya koruma polisaj işlemi ile boyalı yüzeyini kusursuza en yakın hale getirdikten sonra, ulaşılan bu güzelliği, asitli yağmur, kuş dışkısı, haşerat cesetleri vb. dış etkenlerden olabildiğince korumak için yüzeyde oluşturulan koruyucu yüzeye “Boyakoruma” denir.
Boyakoruma ürünleri …. Wax (organik ve sentetik olarak ikiye ayrılır), sealant, Seramik kaplama olarak sıralanır. Wax; parlaklık derecesi yüksek fakat dayanıklılığı azdır. İçerdiği Carnauba oranına göre bu değişkenlik gösterir. Sealant; tamamen sentetiktir, parlaklı derecesi Wax’a nazaran daha az dır, fakat dayanıklılığı daha fazladır. Boyakoruma ürünlerinin arasında en dayanıklısı ve tabii ki en pahalısı Seramik kaplamadır (Swissvax hariç). Hem parlaklık , hemde dayanıklılık derecesi üst düzeydir.
Wax ve sealant ürünlerini araç sahiplerinin kendilerinin uygulamasında hiç bir beis görmüyorum. Yani bir hafta sonu aracınızı yıkadıktan sonra polisaj yapmadan, kil yapmadan “çizikli de olsa şöyle inceden bir parlasın” isteği ile gayet huzur içinde (fakat kullanım kurallarına uyarak tabii ki) boya yüzeyine wax veya sealant işlemi yapmanızda bir sorun olmayacaktır. Wax ve sealant işlemlerini belli aralıklara tekrarlamanızda fayda vardır, zararı yoktur. Fakat! Dikkat! Seramik kaplama ürünlerinde hata yapma toleransınız sıfırdır! Kaş yapayım derken göz çıkarabilirsiniz. Bu sebepten, Seramik kaplama işlemlerini mutlaka bir profesyonele yaptırmanızı tavsiye ederim.